ss. 183, [8], 108, [9], dwie rozkładane tablice litogr. [?] z ilustracjami [25] poza tekstem, niezn. zaplamienia kilku kart
psk. z epoki, niezn. ubytki okładziny lica i grzbietu, otarcia i niezn. naddarcia brzegów okł., tłoczone napisy na grzbiecie, generalnie stan dobry, 18 cm.
SERIA
Wydanie drugie pełnieysze z dodatkiem o truflach
KOMENTARZ
Jan Szyttler (1763-1850) - autor pierwszych systematycznych książek kucharskich na ziemiach polskich, kucharz na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego. Jego książki kucharskie wywarły wielki wpływ na kształtowanie szlacheckich i mieszczańskich gustów kulinarnych. Na tablicach 1) Trufle czarne, trufle popielate 2) Sposób ustawienia wybornego stołu na osób 24 (wym. c. 23 x 40 cm., zabrązowienie dolnego marginesu). Unikat.
Wszelkie prawa zastrzezone. Antykwariat Galeria Atticus - Juliusz Klosinsk