0,00 zł

MEYZIE Philippe

Kuchnia w Europie doby nowożytnej. Jeść i pić: XVI - XIX wiek

Aktualnie brak na półce
DOSTĘPNY: 0 egz.


ZOBACZ KATALOGI, DO KTÓRYCH NALEŻY TA POZYCJA


OPRACOWANIE


Przeł. E. Kucińska i A. Drzymała

WYDANIE


Warszawa 2012

Oficyna Wydawnicza "Mówią Wieki"

s. 271, [4]

brosz. lakier., 24 cm.

KOMENTARZ


Opis wydawcy:

"Autor ze swadą kreśli obraz epoki wielkich zmian – od odkrycia Nowego Świata po Rewolucję Francuską – widzianych z perspektywy stołu. Przy stole tym protestancka asceza spotykała się z frywolnością libertynów, a sztuka kulinarna – z wielką polityką. Jak kawa, herbata i czekolada zdobywały uznanie Europejczyków? Którędy rozprzestrzeniały się wpływy kuchni włoskiej i francuskiej? Gdzie stołowali się dawni podróżni? Kiedy ukształtowały się tak dzisiaj hołubione regionalne tradycje kulinarne? Jakimi produktami spożywczymi się kiedyś obdarzano, a jakie służyły za łapówki? To tylko kilka z wielu pytań, na które można znaleźć odpowiedź w tej książce. Czytelnika polskiego przekładu z pewnością ucieszy, że autor, choć pisze głównie o Europie Zachodniej, nie pomija Rzeczypospolitej szlacheckiej".

Słowniczek
Bibliografia
Indeks nazw własnych

Wszelkie prawa zastrzezone. Antykwariat Galeria Atticus - Juliusz Klosinsk