"Autor ze swadą kreśli obraz epoki wielkich
zmian – od odkrycia Nowego Świata po Rewolucję Francuską – widzianych
z perspektywy stołu. Przy stole tym protestancka asceza spotykała
się z frywolnością libertynów, a sztuka kulinarna – z wielką polityką. Jak kawa, herbata i czekolada zdobywały uznanie Europejczyków? Którędy
rozprzestrzeniały się wpływy kuchni włoskiej i francuskiej? Gdzie
stołowali się dawni podróżni? Kiedy ukształtowały się tak dzisiaj hołubione
regionalne tradycje kulinarne? Jakimi produktami spożywczymi
się kiedyś obdarzano, a jakie służyły za łapówki? To tylko kilka z wielu
pytań, na które można znaleźć odpowiedź w tej książce. Czytelnika polskiego przekładu z pewnością ucieszy, że autor, choć pisze głównie o Europie Zachodniej, nie pomija Rzeczypospolitej szlacheckiej".
Słowniczek Bibliografia Indeks nazw własnych
Wszelkie prawa zastrzezone. Antykwariat Galeria Atticus - Juliusz Klosinsk