0,00 zł

BRILLAT-SAVARIN Anthelme

Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej

Aktualnie brak na półce
DOSTĘPNY: 0 egz.


ZOBACZ KATALOGI, DO KTÓRYCH NALEŻY TA POZYCJA


OPRACOWANIE


Wybór Wacław Zawadzki, przekł. i wstęp Joanna Guze, ilustr. Bertella, oprac. graficzne Zygmunt Magner

WYDANIE


Warszawa 1973

PIW

s. 263, [2], ilustr. w tekście

pł., złocone napisy na licu i grzbiecie, niew. przebarwienie grzbietu, 17 cm.

KOMENTARZ


Anthelme Brillat-Savarin był francuskim prawnikiem, sprawował urząd sędziego i pełnił wysokie funkcje urzędnicze. W 1825 r. opublikował "Fizjologię smaku", która od razu została obwołana utworem najwyższego lotu. Jest to lekka, dowcipna, pełna anegdot opowieść o kulturze kulinarnej - dziedzinie, w której Francuzi wiodą prym od stuleci.

Wszelkie prawa zastrzezone. Antykwariat Galeria Atticus - Juliusz Klosinsk